Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών μας, αλλά από τις στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα (George Carlin)


Αγαπώ τη Θάλασσα

Αγαπώ τη Θάλασσα.
Γιατί ξεκινάει με το θήτα των θέλω μου. Γιατί είναι ανοιχτή σαν τα άλφα που την απλώνουν. Γιατί το λάμδα της καμπυλώνει τη γλώσσα μου σε κύμα που σπάει μαλακά στο φράγμα των δοντιών μου. Γιατί τα σίγμα της μου χαϊδεύουν τ’ αφτιά σαν το φλοίσβο της σ’ έρημη παραλία.

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Σήμερα, δεν θέλω

Δεν θέλω ευχές για χρόνια πολλά σήμερα.
Μοιάζουν τόσο ιδιοτελείς! Σαν να κρύβουν πίσω απ’ αυτές τις δυο λέξεις την επιθυμία για μεγαλύτερη διάρκεια γυναικείας προσφοράς.
Δεν θέλω λουλούδια και γλυκά σήμερα.
Το καλόπιασμα και η κολακεία τους δεν διαγράφουν τις υπόλοιπες 364 μέρες της υποτίμησης και της εκμετάλλευσης της γυναικείας ιδιότητας.
Δεν θέλω ευγένειες και συναισθηματισμούς σήμερα.
Οι 24ωρες χαριτωμενιές δεν μπορούν να καλύψουν την καθημερινή αδιαφορία για το φύλο μου και τις ανάγκες του και τη διαρκή επιφόρτιση με ατέλειωτες υποχρεώσεις.
Θέλω ή, μάλλον, απαιτώ την καθημερινή ισότιμη αναγνώριση της ανθρώπινης υπόστασής μου, ανεξάρτητα από το φύλο μου.
Θέλω ή, μάλλον, απαιτώ την καθημερινή ισότιμη αναγνώριση των ατομικών ικανοτήτων μου, ανεξάρτητα από το φύλο μου.
Θέλω ή, μάλλον, απαιτώ την καθημερινή ισότιμη εξασφάλιση της δυνατότητας να ζήσω, να εξελιχθώ, να δημιουργήσω, ανεξάρτητα από το φύλο μου.
Θέλω ή, μάλλον, απαιτώ η ανθρώπινη ιστορία να μην είναι η ιστορία μόνο των ανδρών, αλλά και των γυναικών. Δηλαδή η ιστορία των ανθρώπων.
Ρίξτε μια ματιά κι εδώ: Πρόλογοι, Σιωπή και λόγος, Το φύλο των Χριστουγέννων

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα Υπατία. Μόλις αυτό σκεφτόμουν τώρα. Ότι πέρα από γυναίκες και άντρες είμαστε άνθρωποι και κρινόμαστε πρωτίστως από την προσωπικότητά μας. Και νομίζω ότι το αυτό το σεξιστικό κόμπλεξ βρίσκεται περισσότερο στο δικό μας κεφάλι παρά στα αντρικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω ή μάλλον απαιτώ όλα αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για κάθε άνθρωπο.. και δεν είναι.
    Είναι γεγονός ότι η γυναίκα θα πρέπει να παλέψει για περισσότερα και μάλιστα από πολύ νωρίς, είναι γεγονός ακόμη ότι όσο λιγότερο παθητική είναι τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή της.
    Μέρες σαν κι αυτήν μου δημιουργούν θλίψη..

    Σε ξέρω λίγο, όμως είσαι από τις γυναίκες που θαυμάζω.
    Καλό μεσημέρι σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Yπατία μου ........
    στην άλλη μου ζωή άντρας έχω πεί μερικές φορές πάνω στο θυμό μου
    αλλάααα δεν το εννοώ !!!
    εγώ πάντως εχθές υπέγραφα ως
    "καρέτα καρέτα"

    Δεν έχω κουράγιο για σοβαρότερη ανάλυση καλή μου Υπατιούλα.
    Ας προσέχουν οι μαννάδες να γίνεται κάθε γενιά και λίγο ανθρωπινότερη τουλάχιστον.
    Καλό βράδυ...χελωνίτσα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ηώς
    Λες: "πέρα από γυναίκες και άντρες είμαστε άνθρωποι και κρινόμαστε πρωτίστως από την προσωπικότητά μας". Η φράση θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα με τη συμπλήρωση "θα έπρεπε...". Άλλο το τι θεωρούμε σωστό και άλλο το τι βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας.

    @ Margo
    Κατανοώ τη θλίψη σου, μόνο που μπορεί να οδηγήσει κάποιες από μας στην ηττοπάθεια και την αποδοχή της κατάστασης. Ευτυχώς, ως δημιουργικός άνθρωπος, εσύ δεν κινδυνεύεις από κάτι τέτοιο.
    Εγρήγορση χρειάζεται. Και μια δόση θυμού, δημιουργικού θυμού.

    @ ξωτικό
    Μου έλυσες μια παλιά παιδική απορία. Μου αποκάλυψες ότι και τα ξωτικά έχουν φύλο. Φοβόμουν μήπως είναι σαν τα αγγελάκια.
    Έχεις δίκιο πάντως: γυναίκες -πάλι- θα διορθώουν την κατάσταση. Οι μανάδες. Ίσως βοηθήσουν και όσες "χελωνίτσες" έρχονται σε επαφή με τα νέα παιδιά. Μη νομίσεις ότι το σχολείο δεν επιδέχεται σημαντικών βελτιώσεων στον τομέα της διάκρισης των φύλων. (Αν ξεκλέψεις από τον περιορισμένο χρόνο σου, ρίξε μια ματιά στην ανάρτηση με τίτλο "Σωφρονισμός και σωφροσύνη" στις 5 Δεκεμβρίου 2009)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...