Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών μας, αλλά από τις στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα (George Carlin)


Αγαπώ τη Θάλασσα

Αγαπώ τη Θάλασσα.
Γιατί ξεκινάει με το θήτα των θέλω μου. Γιατί είναι ανοιχτή σαν τα άλφα που την απλώνουν. Γιατί το λάμδα της καμπυλώνει τη γλώσσα μου σε κύμα που σπάει μαλακά στο φράγμα των δοντιών μου. Γιατί τα σίγμα της μου χαϊδεύουν τ’ αφτιά σαν το φλοίσβο της σ’ έρημη παραλία.

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Εαρινή ισημερία ἐν χορδαῖς

Σήμερα ξύπνησα ξαφνιασμένη. Σπουργίτια και χελιδόνια είχανε στήσει τρελή κουβέντα έξω από το παράθυρό μου. Βγαίνω στο πίσω μπαλκόνι με την κούπα τον καφέ στο χέρι και μυρίζω το νοτισμένο ακόμα από τη βραδινή υγρασία χώμα του γειτονικού οικοπέδου που μετέτρεψαν σε υπαίθριο πάρκινγκ. Ένα δέντρο απέμεινε μόνο από τον πρώην πλούσιο κήπο. Λιακάδα έξω κι ο ουρανός πεντακάθαρος υπενθυμίζει τα καθαρά, αμιγή χρώματα. Ανταποδίδω το χαμόγελο στα πετούμενα που βολτάρουν πάνω από το κεφάλι μου και μπαίνω μέσα. Δεν μπορώ να βγω στην άνοιξη σήμερα. Θα τη φέρω λοιπόν μέσα. Τη νιώθω στο δέρμα μου να πλησιάζει με βήματα σιγανά, όλο και πιο αποφασιστικά. Σαν ανάλαφρο κύμα που πλησιάζει παιχνιδιάρικα να φιλήσει την αμμουδιά. Σαν τα λουλούδια που ανθίζουν ένα ένα με τη σειρά τους θαρρείς κι ένα χέρι ανάβει τα χρώματά τους στο καντηλιέρι του λιβαδιού. Σαν μουσική που δυναμώνει αργά αλλά σταθερά, καθώς ένα ένα τα όργανα της ορχήστρας σμίγουν τους ήχους τους και μετά χωρίζονται πάλι σε ομάδες που απαντάνε η μια στην άλλη.
Πού την έχω ακούσει αυτή τη μουσική; Αυτή την ανεπαίσθητα αυξανόμενη ένταση ήχων επαναλαμβανόμενων γαλήνιας αισιοδοξίας; Αυτή τη μελωδία που ξεκινά χαμηλόφωνα και μελαγχολικά με τα έγχορδα σιγά σιγά ν’ ανεβαίνουν στην κλίμακα της διάθεσης μέχρι την εαρινή ισημερία της χαράς;
Όχι, δεν είναι η Άνοιξη από τις Τέσσερις εποχές του Antonio Vivaldi. Μμμμ ναι. Θα προτιμήσω Johann Pachelbel, Canon in D major. Έργο μπαρόκ, γραμμένο αρχικά για τρία βιολιά και basso continuo.
Θα το ακούσω πρώτα μόνο με έγχορδα. Για τη γλύκα τους.
Θα το ακούσω και από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου που τα πνευστά της στο τέλος δίνουν ένα σχεδόν επικό τόνο.
Πού ξέρει κανείς; Μπορεί στο τέλος και να ροκάρω!
Και μετά ξεκίνησα τη μέρα μου και, για να τα καταγράφω όλα αυτά, μάλλον καλά πήγε!

18 σχόλια:

  1. Κι επισήμως από σήμερα Άνοιξη...
    Ωστόσο, νομίζω πως δεν χρειάζονται όλες αυτές οι εξωτερικές παρατηρήσεις για να το συνειδητοποιήσουμε... Αρκεί αυτή η υπόγεια ευχάριστη αναστάτωση και ταραχή που νιώθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπατία

    Εσύ είδες άνοιξη. Εγώ γιατί είδα καλοκαίρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου μεταφέρω την έκφραση της γιαγιάς της kariatida62 όπως μου την είπε "φουσκοδενδριές" για να χαρακτηρίσει τη ψυχική και σωματική ευφορία της άνοιξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Aldebaran
    Έχεις δίκιο ότι δεν χρειάζονται τόσες εξωτερικές παρατηρήσεις. Αλλά να, καμιά φορά σε στιγμές ανασφάλειας χρειάζεται κανείς και την εξωτερική επιβεβαίωση για να δει αν ερμηνεύει σὦστά το απροσδιόριστο κέφι για ζωή που ξεφυτρώνει απρόσμενο.

    @ IonnKorr
    Εσύ είδες καλοκαιράκι, γιατί βιάζεσαι για το ραντεβού με την κοπέλα στα βραχάκια. Εγώ είδα άνοιξη, γιατί μ' αρέσει το ποτήρι μου να το γεύομαι γουλιά γουλιά.
    Α, και γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχουν και τα λόγια της γιαγιάς μου: Μάρτης γδάρτης και τρελός παλουκοκάφτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφε αστερισμέ,
    Την ώρα που απαντούσα στα προηγούμενα σχόλια εμφανίστηκε και το δικό σου.
    Τι ωραία λέξη η "φουσκοδεντριά"! Θα την κλέψω και τη στολίσω με λουλούδια! Ευλογημένες οι γιαγιάδες! Τις ευχαριστίες μου σε σένα και τη γιαγιά της kariatida62.
    ΥΓ Είδες την απάντησή μου στην προηγούμενη ανάρτηση για το γάμο στη Γάζα; Δεν μπορούσα να τη βάλω ξεκάρφωτη στον δικό σου χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλημέρα σου
    Είδα την απάντηση σχετικά με το θέμα Γάζα.
    Θέλει πολύ προσοχή η οποιαδήποτε κρίση όπως και εσύ επισημαίνεις.
    Το Blogging δεν είναι τόσο αθώο,εχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σαν μέσo προπαγάνδας πολιτικής,διαφημιστικής κλπ.Εχω πολλά δείγματα.Μου έστειλε ο γιός μου(ειδικευόμενος ιατρός) ένα μήνυμα που του είχαν στείλει με την εντολή να το διαδώσει,μιλούσε για τα εμφιαλωμένα νερά και πόσο κακό κάνουν τα μπουκάλια από PVC τα επιχειρήματα ήταν οικολογικά,στο τέλος διαφήμιζε φίλτρα νερού.Που προκαλούν το ίδιο πρόβλημα αν προκαλούν και τα pvc. Στη πρώτη επαφή που είχαμε μου εντυπώθηκε το γεγονός ότι αναζητούσες πληροφορίες για να διασταυρώσεις αυτό που είχες λάβει με mail.
    Mιχάλης Καρλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και σε σένα, σοφέ Κένταυρε
    Έχεις δίκιο για το blogging. Όσο για τα mail που κυκλοφορούν, είχε φτάσει και σε μένα αυτό για το εμφιαλωμένο νερό, όπως και κάποια άλλα για τη σχέση διατροφής-καρκίνου κ.λπ. Χρειάζεται πολλή προσοχή.
    Στο ζήτημα του γάμου στη Γάζα ήμουν ακόμη πιο επιφυλακτική, γιατί έχω γεννηθεί στην Αίγυπτο και όσο να 'ναι έχω κάποια προσωπική άποψη για τους απλούς μουσουλμάνους. (Για τους φανατικούς ισχύουν όσα ισχύουν και για τους φανατικούς όλων των θρησκειών!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ..καμιά φορά τα κάνουμε όλα τόσο περίπλοκα και δύσκολα...ένας άνθρωπος, μια μέρα, ξύπνησε χαρούμενος..και στο τέλος της μέρας, εξακολουθούσε να είναι χαρούμενος......
    ..τόσο απλό, τόσο σπάνιο και για αυτό, τόσο όμορφο και σπουδαίο :)

    Καλή εβδομάδα Υπατιούλα, με γλυκά έγχορδα αλλά και με ροκιές :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φτερό μου ανάλαφρο,
    Καλή σου βδομάδα και σε σένα. Δεν πειράζει που ξεκίνησε ήδη. Οι ευχές πιάνουν, όταν τις εννοούμε ;)
    Δεν ήθελα να το κάνω περίπλοκο, αλλά να, που το κατάφερα. Να μοιραστώ μετά μουσικής το κέφι μου επιδίωξα. Φαίνεται όμως ότι βγήκε πολύ εγκεφαλικό! Δεν ήταν καθόλου.
    Η ροκιά πώς σου φάνηκε; Τολμηρή ή βέβηλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια εαρινή ισημερία με ήχο και φως , χρώμα και φώς , εναλλαγή και επιθυμία για επανάληψη , με στοιχεία φωτός ηλιοστασίου και αέναης κίνησης . Αλήθεια γιατί Υπατία και όχι Ίρις ή Καλλιόπη ή ....... Σελάνα .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπατιούλα μου Αλεξανδρινή, δεν εννοούσα το κείμενό σου όταν έλεγα περίπλοκο! Μπαααααααααααα :)

    Απλά, καθώς σκεφτόμουν τι σχόλιο να σου αφήσω, σκέφτηκα πως καμιά φορά όλοι μας, προσπαθώντας να σκεφτούμε το "τέλειο" σχόλιο που θα μας κάνει περήφανους που το γράψαμε (λέμε τώρα!)τα μπερδεύουμε, αυτό, αυτό σκεφτόμουν την ώρα που σου έλεγα τα παραπάνω. Το κείμενό σου δεν είναι καθόλου περίπλοκο, είναι απλά χαρούμενο και αυτό είναι το πιο σπουδαίο, αυτό ήθελα να πω...

    Υγ η ροκιά;...SUPER !!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν και με κόκκινη θολωμένη ατμόσφαιρα από την άμμο της Σαχάρας, μύρισε άνοιξη και ένας Antonio Vivaldi θα ήταν ό,τι έπρεπε!
    Η Υπατία δεν πήγε από πέτρες, αλλά από κοφτερά κοχύλια και η θρησκεία δεν ήταν κάποια, αλλά η χριστιανική!
    Καλή μας Άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Marilise
    Τη χαρούμενη διάθεση ήθελα να μοιραστώ. Και το συγκεκριμένο έργο με γαληνεύει ευχάριστα. Απλώς δεν μπορούσα να διαλέξω ανάμεσα στις τρεις εκτελέσεις.
    ΥΓ: Υπατία, γιατί, αν και δεν είμαι μαθηματικός ή φιλόσοφος, είμαι Αλεξανδρινή!

    @ Φτερούλι κρυπτοευαίσθητο
    Μην απολογείσαι για το σχόλιο, γιατί κι εγώ δεν απολογούμαι για την ανάρτηση ;)
    Άλλωστε και ο Aldebaran κάτι ανάλογο είπε στο σχόλιό του. Είναι αλήθεια ότι καμιά φορά δεν χρειάζονται και πολλά λόγια για να πούμε απλώς ότι είμαστε καλά!

    @ Άθεος
    Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου για τον Vivaldi, αλλά ήθελα να ξεφὐγω από τα τετριμμένα ;)
    Τον όρο "λιθοβολισμό" τον χρησιμοποίησα για να δηλώσω τη δολοφονία από μανιασμένο όχλο. Στην πραγματικότητα, το όργανο του εγκλήματος δεν ήταν ούτε κοχύλια, αλλά "ὄστρακα". Έτσι ονομάζονταν στα αρχαία ελληνικά τα θραύσματα πήλινων αντικειμένων που χρησιμοποιούντο και για ψηφοφορίες· θυμίζω και τον "εξοστρακισμό".
    Όντως κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές για το ποιοι ήταν υπεύθυνοι για το θάνατό της (μέχρι που κάποιοι την ταυτίζουν και με την Αγία Αικατερίνη του Σινά!), αλλά κλίνω να υιοθετήσω την εκδοχή που αναφέρεις.
    Ωστόσο, για να μη μακρηγορώ, αυτό που ήθελα να στιγματίσω ήταν ο θρησκευτικός φανατισμός γενικά. Κι εσύ, ως άθεος, μάλλον το καταλαβαίνεις αυτό καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. KATAPLHKTIKO ΤΟ INSTRUMENTAL ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ ΔΙΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΥΠΟΘΕΤΩ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ!!

    υπαρχει[η μαλλον υπηρχε,γιατι διαλυθηκε εδω κ χρονια] μια χαρντ-ροκ μπαντα ονοματι savatage που εχει παντρεψει τη ροκ-μεταλ με τη κλασσικη κ ο πιτσιρικας μου τη θυμισε αυτη τη μπαντα,μεγαλωνοντας τα ακουσματα αλλαζουν βεβαια αλλα απο τη συγκεκριμενη μπαντα δε μπορεσα να "απεξαρτηθω"ποτε!

    επισης νομιζω οτι η ταινια agora ειναι η πρωτη που τολμα να απεικονισει τοσο ωμα κ ρεαλιστικα τον χριστιανικο φονταμενταλισμο
    δυστυχως ο τωρινος αντιστοιχος μουσουλμανικος φονταμενταλισμος δεν απεχει κ πολυ απο αυτον

    ετσι οπως τους εβλεπα στην ταινια, μου θυμισαν τους σημερινους μουλαδες κ ιμαμηδες

    πολυ καλη ταινια

    χαιρετω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλωσόρισες celin
    Ο πιτσιρικάς εκτελεί το ίδιο ακριβώς κομμάτι που παρουσιάζω με τα προηγούμενα βιντεάκια. Είναι το Canon in D του J. Pachelbel, γερμανού μουσουργού του μέσου του 17ου (εποχή μπαρόκ). Δεν διασκευάζει εντελώς. Σέβεται το πρωτότυπο και το προσαρμόζει. Θαύμασα τη δεξιοτεχνία του και χάρηκα το πώς ένα κλασικό κομμάτι μπορεί ν' αγγίξει ένα νέο παιδί, ώστε να φέρει αυτή τη μουσική στα μέτρα του και την εποχή του.
    Τους Savatage δεν τους ήξερα, αλλά τους έψαξα. Ομολογώ ότι είναι λίγο παραπάνω metal για να με ενθουσιάσουν τώρα πια :(
    Την ταινία Agora δεν πρόλαβα να τη δω δυστυχώς. Ωστόσο διάβασα γι' αυτήν. Ήταν καιρός πια να ξεγυμνωθούν όλοι οι θρησκευτικοί φανατισμοί. Μην ξεχνάμε και τις σταυροφορίες!
    Να 'σαι καλά για το πέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. επρεπε να σου γραψω κ τιτλους,οχι μονο ξερα το γκρουπ!
    οντως ειναι αρκετα μεταλ,κ εγω τωρα δε μπορω να ακουσω ολα τα τραγουδια τους παρα μονο τα πιο μελωδικα
    επομενως,αν βρεις χρονο,σου γραφω εδω 5 τραγουδια,απο τα πιο απαλα τους
    when the crowds are gone
    alone you breath
    believe
    not what you see
    chance

    απο τη στιγμη που ακους κ ροκιες απο οτι βλεπω,νομιζω οτι καποιο απο αυτα θα σου αρεσει!

    εχεις δικιο,φυσικα κ ο χριστινανικος φονταμενταλισμος δε θα πρεπει να κρινεται μονο τωρα που εχουν ηρεμησει τα πραγματα
    αλλα διαχρονικα
    κ αν υπολογισεις τις Σταυροφοριες,τον Μεσαιωνα κτλ
    τα συμπερασματα προκαλουνε θλιψη κ απογοητευση

    οι επισκεψεις μου εδω θα ειναι συχνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σ' αυχαριστώ, celin, για τις μουσικές προτάσεις. Διευκολύνουν αρκετά γιατί στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος ή στο youtube χάθηκα. Θα τις αναζητήσω τις επόμενες μέρες, όπως και το δικό σου χώρο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...