Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών μας, αλλά από τις στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα (George Carlin)


Αγαπώ τη Θάλασσα

Αγαπώ τη Θάλασσα.
Γιατί ξεκινάει με το θήτα των θέλω μου. Γιατί είναι ανοιχτή σαν τα άλφα που την απλώνουν. Γιατί το λάμδα της καμπυλώνει τη γλώσσα μου σε κύμα που σπάει μαλακά στο φράγμα των δοντιών μου. Γιατί τα σίγμα της μου χαϊδεύουν τ’ αφτιά σαν το φλοίσβο της σ’ έρημη παραλία.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η όπερα υπενθυμίζει τις ρίζες της



Δεν ξέρω πόσους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας θα προλάβω με αυτή την ανάρτηση. Έστω όμως και την παραμονή, θα ήθελα κι εγώ να διαδώσω την είδηση.
Η Λυρική μας σκηνή, σε μια ακόμη προσπάθειά της ν’ ανοιχτεί στο ευρύ κοινό και σε συνεργασία με τους atenistas, βγαίνει από την έδρα της στην οδό Ακαδημίας και πάει στη Βαρβάκειο Αγορά. Την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, και ώρα 20.00 δίνει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μια διαφορετική παράσταση. Σολίστες της, αναγνωρισμένοι και νέοι, παρουσιάζουν με συνοδεία πιάνου αποσπάσματα από πασίγνωστες όπερες.
Και δεν είναι πρώτη φορά που η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγεται προς τα έξω. Στις 21 Ιουνίου 2012, Ευρωπαϊκή μέρα της Μουσικής, καλλιτέχνες της βρέθηκαν σε αρκετούς χώρους της πόλης μας.
Το ίδιο έκανε και τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η Μανόν Λεσκό συνάντησε την Κάρμεν στο Μοναστηράκι.
Για την αυριανή «λυρική δράση» η επιλογή του χώρου της Κεντρικής Αγοράς της πόλης μας δεν θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένη. Από τη μια υπογραμμίζει, γι’ άλλη μια φορά, ότι η όπερα ξεκίνησε ως λαϊκό είδος μουσικής και δεν αφορά κάποια περιορισμένη ελίτ –είτε κοινωνική είτε οικονομική είτε ακόμη και μορφωτική! Από την άλλη με αυτή την επιλογή διεκδικείται ξανά ένας σημαντικός κεντρικός χώρος, εγκαταλελειμμένος και υποβαθμισμένος, της ταλαιπωρημένης μας πόλης από τους κατοίκους της.
Όσοι πιστοί –ή και άπιστοι Θωμάδες– αυτών των απόψεων προσέλθετε!

18 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ γιά την ενημέρωση- εύστοχος ο τίτλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. merci για...τον τίτλο
    Διάγω μέρες τρελλού θυμού για την διαφήμηση της τράπεζας Κύπρου που κατατάσσει την όπερα στα περιττά της ζωής......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξωτικὀ μου μπαρουτιασμένο,
    Ο καθένας και η καθεμιά μας απαντά στην αμάθεια όπως μπορεί...
    Όσο για αφορμές θυμού, αυτές είναι που μας περισσεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τους απόλαυσα μέσα από το ποστ που ανέβασες.
    Μακάρι να συνέβαινε πιο συχνά κα να πετύχαινα κάτι τέτοιο.
    Έχει άλλη αίσθηση σε ανοιχτό φυσικό χώρο απ΄ότι στα θέατρα.

    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίος τίτλος!
    Συγχαρητήρια για τη σκέψη της ανάρτησης.
    Εξ άλλου, λέγανε και ότι η επιτυχία μιας όπερας, κρινότανε από την γαλαρία, δηλαδή τις θέσεις πίσω ψηλά, με το φτηνό εισιτήριο, τους φοιτητές και τους πιο φτωχούς καλλιτέχνες και λαϊκούς, που πήγαιναν όχι για να συμμετέχουν σ' ένα επίσημο καλλιτεχνικό γεγονός αλλά από αγάπη και οι εκδηλώσεις τους ήταν ειλικρινείς.

    φιλιά πολλά
    καλό βραδάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θαλασσένια μου,
    Είναι όντως απολαυστικό να φωτίζεται αναπάντεχα η καθημερινότητά μας με τέτοιες δράσεις. Παίρνει κανείς απρόσμενη ενέργεια!
    Και συ να 'σαι καλά και χαιρετίσματα στον παππού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άστρια μου,
    Η αλήθεια είναι ότι στον τίτλο "στρίμωξα" το βασικό μου μήνυμα, που στο τέλος μόνο της ανάρτησης προσπάθησα να διευκρινίσω.
    Και ναι, οι γαλαρίες ήταν που καθόριζαν την επιτυχία αυτών των έργων· όχι μόνο της όπερας και των υπόλοιπων δημιουργιών της λεγόμενης "σοβαρής", κλασικής μουσικής.
    Το ίδιο συνέβαινε και με τις αρχαίες τραγωδίες. Μην ξεχνάμε ότι οι νικητές ποιητές στους δραματικούς αγώνες προέκυπταν από ψηφοφορία μεταξύ των θεατών!
    Καλό σου βράδυ, καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποια είναι αυτή η διαφήμιση της Τρ.Κύπρου, δεν την έχω δει. Όχι ότι έχω σε εκτίμηση τους διαφημιστές, αλλά δεν την έχω προσέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ότι και να πω θα είναι πια εκτός θέματος, με τέτοια καθυστέρηση που μπήκα στο σπιτικό σου!...
    Ευτυχώς που η τεχνολογία μπορεί και μας προσφέρει τα video, αν και η "αίσθηση" δεν είναι ποτέ η ίδια!

    ΑΦιλάκια και ας έχουμε ένα ξεκούραστο Σαββατιάτικο βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Roadartist,
    Ούτ' εγώ έχω υπόψη μου τη διαφήμιση που ανέφερε το Ξωτικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι τελευταία έχω απομακρυνθεί πάρα πολύ από τα τηλεοπτικά πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαγισσούλα μου,
    Ποτέ δεν είσαι εκτός θέματος! Πέρα από την επικαιρότητα της ανάρτησης, έκανα και μια προσπάθεια αποκατάστασης της αλήθειας ως προς την εικόνα που έχουν πολλοί για την όπερα.
    Και, όπως λες κι εσύ, η αίσθηση της ζωντανής επαφής με αυτό το είδος της μουσικής σε φυσικό χώρο είναι το κάτι άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά και εγώ. Δεν έχω σκοπό να επιστρέψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. υποθέτω άργησα πολύ να το διαβάσω αλλά θα ήθελα να σου πω οτι μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον...καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Blah blah,
    Οι καλλιτέχνες μας κάνουν τελευταία αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Μόνο που αυτά χάνονται μέσα στον ορυμαγδό των ημερών :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μακάρι να έχουμε κι εμείς οπερατικά events σε δημόσια μέρη, όπως έχουμε δει να συμβαίνουν σε άλλες χώρες, με πολύ μεγαλύτερη και πιο μακρύχρονη παράδοση στην καλή μουσική. Φοβάμαι μόνο μήπως τους γιουχάρουν στην άξεστη χώρα μας! Αν έβγαινε κανένας Πάριος ή Βοσκόπουλος θα εισέπραττε χειροκροτήματα. Με οπερατικά έργα ανησυχώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Heliotypon, καλωσόρισες!
    Νομίζω ὀτι τα ίδια τα βιντεάκια, στα οποία παραπέμπω, δείχνουν ότι δεν είμαστε τόσο "άξεστη χώρα", αφού κάθε άλλο παρά γουχαΐστηκαν οι λυρικοί καλλιτέχνες μας. Απλώς πολλοί από μας έχουν μια στερεοτυπική αντίληψη για την όπερα, ότι δηλ. τάχα απευθύνεται στους "ολίγους και εκλεκτούς"!
    Οπερατικά events σαν κι αυτά που αναφέρω στην ανάρτηση επιδιώκουν να εξοικειώσουν το πλατύ κοινό και, κατά την άποψή μου, έχουν θετικά αποτελέσματα.
    Ευχαριστώ για την επίσκεψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...