Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών μας, αλλά από τις στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα (George Carlin)


Αγαπώ τη Θάλασσα

Αγαπώ τη Θάλασσα.
Γιατί ξεκινάει με το θήτα των θέλω μου. Γιατί είναι ανοιχτή σαν τα άλφα που την απλώνουν. Γιατί το λάμδα της καμπυλώνει τη γλώσσα μου σε κύμα που σπάει μαλακά στο φράγμα των δοντιών μου. Γιατί τα σίγμα της μου χαϊδεύουν τ’ αφτιά σαν το φλοίσβο της σ’ έρημη παραλία.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Λέξεις της επικαιρότητας

Συζητούσε χτες η Βουλή για την "κουκούλα" ή μάλλον για τους φέροντες αυτήν. Προσέξτε τις απόψεις που διατύπωσαν τα κόμματα. Χρειάζεται να θυμίσω ότι ένας κομματικός σχηματισμός, ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, είχε κατηγορηθεί πρώτα από το ΚΚΕ και στη συνέχεια από όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα κόμματα ότι "χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων"; Κουίζ: Σε τίνος τα λόγια διακρίνετε συνέπεια (πολιτική και κοινωνική), ανεξάρτητα από τις συνέπειες που πληρώνει, επειδή δεν φρόντισε να κάνει απολύτως σαφή σε όλους τη θέση του;
Τη λέξη τη φέρανε ξανά στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά της έδωσαν διαφορετικό σημασιολογικό περιεχόμενο απ' αυτό που είχε κατά την πρώτη χρήση της. Παλιότερα, στη διάρκεια της Κατοχής, "κουκουλοφόρους" λέγαμε τους δοσίλογους που υποδείκνυαν στα μπλόκα των κατακτητών τους αγωνιστές της Αντίστασης. Τώρα, ονομάζουν έτσι τους νεαρούς "αντιεξουσιαστές" που καταστρέφουν.
Μόνο που σιγά-σιγά αυτός ο όρος θα γίνει λάστιχο κατά τη βούληση των μηχανισμών καταστολής, για να χωρέσει όποιον "ενοχλεί" ή όποιον δεν κυκλοφορεί με την ταυτότητά του ανάμεσα στα σφιγμένα δόντια του ή δεν χαμογελάει ανφάς και προφίλ στις κάμερες "ασφαλείας".
Τι γίνεται όμως με τους μόνιμους προσωπιδοφόρους; Κάθε μικρού ή μεγάλου χώρου. Αυτούς καμιά νομοθεσία δεν τους αγγίζει, γιατί είναι οι ίδιοι οι νομοθέτες. Του κάθε μικρού ή μεγάλου χώρου.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρωτάκουσα κι έμαθα από ένα μαθητή μου τη λέξη "καικαλάδες". Είναι αυτοί που "και καλά" (= τάχα μου) είναι... Τουλάχιστον, αυτή ήταν μια καινούργια λέξη. Δεν ήταν μια εσκεμμένα στρεβλωτική χρήση μιας παλιάς, που, θολώνοντας τα αρχικά πρόσωπα στα οποία αναφερόταν, επιχειρούσε να διαγράψει από τη μνήμη μας τις πράξεις τους.
Ε ρε, μαθήματα ιστορίας και γλώσσας που μας χρειάζονται!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...