Πρώτα επιστρέφει ένα ξωτικό από τη χώρα των πάγων και των 187.888 λιμνών και κομίζει όχι γλαῦκα εἰς Ἀθήνας, αλλά παραμυθένια δώρα, όπως αυτό:
Με το ευαίσθητο βλέμμα και από τα χρυσά χεράκια του Ξωτικού |
Προτιμώ να σκέφτομαι ότι μου τα λέει όλα κλείνοντας πονηρά το μάτι! Κι ας λέει η Θαλασσένια ότι απλώς κοιμάται…
Ύστερα αρχίζει το ψαχούλεμα και το ψάρεμα πληροφοριών. Ε, και μετά…
Τον Ιούνιο του 2007 μέσα στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Φινλανδίας έδινε αγώνα πρόκρισης για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την αντίστοιχη ομάδα του Βελγίου. Κάποια στιγμή ο αγώνας διακόπηκε, καθώς στο γήπεδο προσγειώθηκε ένας …μπούφος! Χρειάστηκαν έξι ολόκληρα λεπτά ν’ απομακρύνουν το φίλαθλο πουλί από τον αγωνιστικό χώρο. Εκείνο δεν έφυγε παρά μόνον όταν η ομάδα της Φινλανδίας άνοιξε το σκορ. Έκτοτε οι παίκτες της φινλανδικής εθνικής ομάδας απέκτησαν το παρατσούκλι Huuhkajat (μπούφος, στα φινλανδικά) και το πουλί, αφού πήρε το όνομα Bubi —το επιστημονικό του όνομα είναι bubo bubo—, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ανακηρύχθηκε «πολίτης της χρονιάς» στο Ελσίνκι!
Ο Νίκος Δήμου δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή του iq του μπούφου εδώ.
Γιατί όμως θεωρούμε χαζό τον μπούφο; Μήπως επειδή έχει συνεχώς το στόμα του ανοιχτό και μοιάζει να χάσκει; Μα, σ’ αυτό το ανοιχτό —και ακίνητο, μην το ξεχνάμε— στόμα πηγαίνουν ν’ αράξουν ζωύφια και έντομα. Και κάποια πουλάκια έρχονται για το μεζέ τους. Είναι χαζός λοιπόν ο μπούφος επειδή καταπίνει τη μπουκιά που αυτοβούλως καταφτάνει στο στόμα του;
Αλήθεια, γιατί τάχα μου είναι ηλίθιος ο μπούφος; Μήπως επειδή το βλέμμα του είναι τόσο απλανές στη διάρκεια της ημέρας που μοιάζει να κοιμάται; Ε, μα... τότε, γιατί το ίδιο βλέμμα στην κουκουβάγια το χαρακτηρίζουμε σοφό;
Α, και μια που το ’φερε η κουβέντα… Διάβασα ότι η διαφορά του μπούφου από την κουκουβάγια, πέρα από το μέγεθος (θεωρείται το μεγαλύτερο νυκτόβιο πουλί), είναι ότι στο κεφάλι του σχηματίζεται ένα είδος αφτιών από φτερά, κάτι που δεν έχει η κουκουβάγια. Στο αρχαίο αθηναϊκό τετράδραχμο του 5ου π.Χ. αιώνα, μάλιστα, η κουκουβάγια απεικονιζόταν με ολοστρόγγυλο κεφάλι, χωρίς αυτά τα «αφτιά»!
Αρχαίο αθηναϊκό τετράδραχμο |
Τώρα, το γιατί το πρώην Υπουργείο Παιδείας μέχρι πρόσφατα, όπως και ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων —που κι αυτός πάει να γίνει «πρώην»— είχαν ως σήμα κατατεθέν μια κουκουβάγια με «αφτιά», δηλαδή έναν μπούφο, ας το αφήσω στην άκρη!
Το σήμα του ΟτανΕχωΔιάβασμαΒαριέμαι |
Και η τελική απορία: Το πουλί της φωτογραφίας είναι κουκουβάγια ή μπούφος;
Δεν πρόκειται για quiz. Ειλικρινής απορία είναι!
Εμείς τα .."έξυπνα"..το είχαμε αλλάξει σε Ο Δάσκαλος Είναι Βλάκας.. :) (ναι, τρομάρα μας!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερή φωτο..πόσο απλά μας υποδεικνύεται η σοφία της φύσης!
AαααχαχαααΑΧ !! ΔΕΝ ΠΑΊΖΕΣΑΙ !!!! λοιπόν (απ'ότι είδα στις πληροφορίες σου)μάλλον άλλος ήταν ο μπούφος !!!περίμενε να σου στείλω φωτό (δεν είναι πολύ καλή όμως)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλό του Δήμου !!!! Καλά για τον οργανισμό ...άσ'το ..τρέχω
Bέβαια αν τελικώς μας έκλεινε η κουκουβάγια το μάτι αλλάζει πολύυυ το πράγμα χαχα !!!!!
ξανα χααααα !!! τελικώς ...κόμισα γλαύκαν !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(μόλις προκάμω θα βάλω παραπομπή. σωστή φωτό μπούφου εστάλλη )
XΑΑΧΑ ξανά ,δές κι εδώ !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://stratisparelis.blogspot.com/2011/01/blog-post_16.html
Για φαντάσου τελικά έτσι λές να μπερδεύουμε και στη ζωή τους Μπούφους με τις κουκουβάγιες !!!!
Έβγαλες...λαυράκι !!!
Είναι κουκουβάγια τελικά; Μάλλον.. Ένα τέτοιο πουλί είδα σε βιβλίο με τα ζώα του Βορρά που μας έφερε δώρο ο Άη Βασίλης. Ήταν όλα παρέα με τον Άη Βασίλη;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα τώρα που με κάνεις να ψάχνω.. και όλα αυτά ξεκίνησαν από το ταξίδι του ξωτικού:)))
Μπήκα πριν ώρες και διάβασα το Ρολόι μα δεν πρόκαμα να σχολιάσω, είπα όταν επιστρέψω. Από τη συγκίνηση στο παιχνιδιάρικο χαμόγελο.. Υπατία μου να είσαι καλά, με μέρα:)
Φιλιά σου πολλά!
Όταν ακούω μπούφος αλλού πάει το μυαλό μου και αναρωτιέμαι γιατί τους βλάκες τους φωνάζουμε έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ακούω κουκουβάγια το μυαλό μου πάει στο σύμβολο της σοφίας. Η κουκουβάγια είναι τυφλή σαν τον Έρωτα, βλέπει μόνο στο σκοτάδι...Στην αρχαιότητα η τύφλωση και η σοφία είναι συνδεδεμένες γιατί πρέπει να διεισδύσεις στα σκοτάδια για να κατανοήσεις...απαπαααα! Σταματώ την φλυαρία για σου ευχηθώ καλό βραδάκι!
Roadartist,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι... Λέγαμε και κάναμε κάποτε πολλά "έξυπνα" αλλά και έξυπνα!
Κομίζω κι εγώ γλαῦκα εἰς Αθήνας, όταν λέω ότι οι φωτογραφίες του Ξωτικού μας είναι καταπληκτικές!
Όσο για τη φύση, να δούμε πότε θα πάρουμε τα μαθήματά της...
Υπάρχει η κουκουβάγιa (cristata lophostrix) που ζει στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρα είναι κουκουβάγια, αμερικάνικη όμως, και οχι ελληνική :):)
φιλί
Ξωτικόν το διδακτικόν!,
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Αν είχα λίγη αυτοπεποίθηση στις γνώσεις μου, θα είχα προκαλέσει κι εγώ σε quiz. Αλλά πού...
Γενικά είναι ενδιαφέρον να σου κλείνει κανείς το μάτι με νόημα. Μια κουκουβάγια όμως έχει το κατιτίς της!
2. Μπούφος ελήφθη! Άσε λίγο να συσκεφθώ μαζί του για το επόμενο βήμα ;)
3. Φοβερή η σύμπτωση. Ως θαλασσινή, είναι αναμενόμενο να τα πηγαίνω καλύτερα με τον ενάλιο κόσμο. Λέέέέμε τώρα...
Εξαιρετικό όμως το κείμενο του Στρατή!
Margo μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την!
Είδες το πονηρό το Ξωτικό; Μας έβαλε σε τριπάκι να ψάχνουμε και να μαθαίνουμε!
Καλά λένε ότι τα ταξίδια είναι ιδιαιτέρως επιμορφωτικά (ανεξάρτητα το ποιος τα κάνει)!
Καλό σου βράδυ
Υπατία μου, πάντα όταν μπαίνω εδώ φεύγω με πολύ όμορφο χαμόγελο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρομερό ερώτημα και θα τολμήσω να δώσω μια απάντηση.
Μπούφος είναι ο ΟΕΔΒ, και από ό,τι άκουσα (και δυστυχώς δεν έλεγξα ιδίοις όμμασι) από τους... μεγαλύτερους με όλη αυτή την κακοποίηση που επέβαλε στα σχολικά βιβλία και κατ' επέκτασιν στις ευαίασθητες και εύθραυστες ψυχές των μαθητών.
Μπούφος και μάλιστα με περικεφαλαία που θα έλεγαν στο χωριό μου, διότι αντί παιδείας προάγει την ανοησία.
Άιναφετς,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μου μάγισσα τι ωραίο!
"Η κουκουβάγια είναι τυφλή σαν τον Έρωτα"!!!
Και ναι, έχεις δίκιο για τη σχέση του σκότους με τη σοφία. Γι' αυτό οι αρχαίοι φαντάζονταν και τον μεγαλύετρο μάντη τους, τον Τειρεσία, τυφλό!
Αν αυτό είναι φλυαρία, τότε πρέπει μάλλον να ξανακοιτάξω το σχετικό λήμμα στο λεξικό!
Βασιλική μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κουκουβάγια οπωσδήποτε δεν είναι ελληνική! Αν κρατάει η σκούφια της από την Αμερική δεν το γνωρίζω, και μάλιστα από τα τροπικά της δάση. Εκτός κι αν η συγκεκριμένη έχει αναπτύξει καταπληκτική ικανότητα προσαρμογής, γιατί τη φωτογραφία την τράβηξε το Ξωτικό στη Φινλανδία, κοντά στο χωριό του Άγιου Βασίλη, όπως θα διαπιστώσεις και από το link!!!
Ηώς,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνουμε, πού και πού κερνάμε και κάνα χαμόγελο!
Μου έλυσες την απορία τελικά. Μπράβο!
Το σήμα στα σχολικά εγχειρίδια δεν υπαινίσσεται τη σοφία της κουκουβάγιας. Είναι η υπογραφή των αρμοδίων για το εκπαιδευτικό μας σύστημα!!!
Εγω δεν σου απαντάω για την φωτογραφία του Ξωτικού. Αυτη την απορία ας σου την λύσει αυτός που τράβηξε την φώτο. Εγω σου απαντάω στην ερώτηση που έκανες γιατί ο Οργανισμός σχολικών βιβλίων είχε σήμα κατατεθέν ενα μπούφο αντι για κουκουβάγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς προσέχουμε πιο πολύ οταν κανουμε ερωτήσεις και παίρνουμε απαντήσεις εκτός και αν θέλουμε να περνάμε οτι γουστάρουμε γυρω απο μπούφους και κουκουβάγιες.
Βασιλική μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι πήγε πολύ στραβά απόψε!
Θεώρησα ότι απαντούσες στην ερώτησή μου στο τέλος της ανάρτησης, που αφορούσε τη φωτογραφία που τράβηξε το Ξωτικό. Το ζήτημα του σήματος του Οργανισμού άλλωστε το είχα αφήσει στην άκρη. Ήταν μια απόπειρα αστεϊσμού (αποτυχημένη, απ' ό,τι φαίνεται!) με τη συνηθεια ν' αποδίδουμε οι άνθρωποι ανθρώπινες ιδιότητες στα υπόλοιπα όντα της φύσης, δημιουργώντας στερεότυπα.
Αν δεν εκφράστηκα καλά απαντώντας στο σχόλιό σου, σου ζητώ συγγνώμη!
Με αγάπη
Αυτή ήταν για μένα μια πολύ σημαντική ανάρτηση, και αυτό γιατί δίνει μια τόσο ξεχωριστή πληροφορία που χρόνια ήθελα να ψάξω να βρω αλλά τελικά ποτέ δεν έκανα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ακόμη, επειδή με παραδειγματική ευγένεια, θέτεις το ερώτημα: είναι τελικά το πουλί της φωτογραφίας μπούφος ή κουκουβάγια;
Σαν εκείνους τους σπουδαίους Καθηγητές με Κ κεφαλαίο, που, ενώ γνώριζαν, δεν μας έλεγαν αλλά μας άφηναν να ανακαλύψουμε μόνοι μας, για να νιώσουμε τη χαρά της ανακάλυψης και για να μην ξεχάσουμε ποτέ.
Το είδος του μπούφου που έδωσες (Bubo bubo) ήταν καθοριστικό. Με τη βοήθεια του γκούγκλη νομίζω πως το άλλο, αυτός της φωτογραφίας, η χιονόγλαυκα, είναι μάλλον το Scandiacus bubo.
Δες εδώ φωτογραφίες
http://www.google.gr/images?hl=el&q=Scandiacus%20Bubo&psj=1&wrapid=tlif129519533271810&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1276&bih=559
Επίσης καταπληκτική ήταν εκείνη η έκθεση για τον μπούφο. Τελικά, πολύ άρχισα να το συμπαθώ αυτό το πουλί!
Σε πολλά, μοιάζουμε!! ;) :)
Φιλιά και σε ευχαριστώ πολύ
Φτερούλι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό καιρό σε έβλεπα ανήσυχο. Καταλάβαινα ότι σε απασχολούσε πάρα πολύ η διαφορά του μπούφου από την κουκουβάγια. Είπα λοιπόν σαν καλή φίλη να σε βγάλω από την αγωνία της απορίας!
Πολύ κατατοπιστικές και θεαματικές οι φωτογραφίες που υποδεικνύεις. Να σου πω όμως... προτιμώ τη φωτογραφία του Ξωτικού. Φαίνεται πιο φυσική, πιο γνήσια... σαν να έκλεψε μ' ένα ενσταντανέ μια στιγμή από τη ζωή αυτού του πουλιού. Ενώ αυτές του γκούγκλη μοιάζουν "πειραγμένες", εξωραϊσμένες...
Είμαι πολύ προβληματισμένη και για ένα άλλο θέμα. Να σου εξηγήσω: Ζήτησα να υιοθετήσω έναν μπούφο και μου πάσαραν μια κουκουβάγια! Τι λες, να διαμαρτυρηθώ στο γραφείο υιοθεσίας ή να δώσω τόπο στην οργή; Στο κάτω-κάτω ποίον το νόημα της υιοθεσίας, αν βάζουμε περιορισμούς; Δεν είναι κάπως ρατσιστικό;
Πάντα στη διάθεσή σου για τη λύση πάσης απορίας, ειδικά σχετικής με το ζωικό και φυτικό βασίλειο ;)
Εδώ η πραγματικότητα, όπως λες και συ, έχει πέσει κάτω και χτυπιέται από τα γέλια!!!
Υπατιουλίνι μου, καλά σε λέω εγώ ψυχολόγο! ;) :p
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές οι μικρές διαφορές είναι που καθορίζουν τις ζωές μας!
Σχετικά με τη φωτογραφία.. όχι, οοοοοοοοοχι, λάθος ο τρόπος που το έγραψα και με συγχωρείς, δεν εννοούσα αυτό, η φωτογραφία του ξωτικού μας είναι ανεπανάληπτη, ποτέ μα ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει κουκουβάγια να κλείνει το μάτι!!! Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα!!! που λένε και τα πιτσιρίκια. Τις φωτογραφίες τις έβαλα μόνο για επαλήθευση του είδους, για τίποτε άλλο.
Τώρα, σχετικά με την υιοθεσία του μπούφου, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω αλλά επειδή ως φίλη έχω ευθύνη, θα επιχειρήσω μια γνώμη: απ' τη μια, έχεις κι εσύ τα δίκια σου, διότι βρε αδερφέ, μπούφο ζητήσαμε! Απ' την άλλη, όμως, το ευγενές γραφείο σου πάσαρε, εξ αμελείας μεν, εκ του καλού, δε, μίαν κουκουβάγια. Τώρα που το ξανασκέφτομαι λοιπόν, δεν είναι και πολύ κακό αυτό! Άσε που είναι και το ρατσιστικό στη μέση, θα θιχτεί η κουκουβάγια και με τα δίκια της! Άρα, καλά λες, δώσε τόπο στην οργή. Και, εξάλλου, κουκουβάγια είναι αυτή, κάπου θα χρειαστεί!
Ε, λοιπόν, το ξαναλέω, ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!
:)))
Λοιπόν, φτερό μου ευαίσθητο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού το σκέφτηκα επί μακρόν -τέσσερις ολάκερες μέρες, να μη σου πω και νύχτες-, το αποφάσισα. Ενισχυμένη και από τη συμβουλή σου θα κρατήσω την κουκουβάγια!
Εξάλλου, ένας μπούφος στην οικογένεια αρκεί και περισσεύει!
Φιλάκια
(μπαγιάτικα, αλλά ακόμα ζεστά) :)
Χαίρεται χαίρεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ξέρω γαϊδουριά, είδα την ανάρτηση ένα βράδυ, είπα αύριο και πάει. Ο θείος Αλ είναι γείτονας, να μη πω συγκάτοικος.
Όσο για τα πτηνά με μπερδέψατε.
Φιλιά θαλασσένια με καθυστέρηση.
Καλώς τη Θαλασσένια μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τη στα μπερδέματα καλώς τη και στα ξεμπερδέματα.
Να 'ναι καλά όμως, ε; Τα ξεμπερδέματα, εννοώ...
Ώστε το όνομα αυτού, Αλ, ε; Όπως λέμε, Αλ Τζόνσον; Αλ Ζαζίρα; Μήπως, καλύτερα, Αλ Πατσίνο;
Εεεεε;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή το "Όταν έχω διάβασμα βαριέμαι" ταιριάζει απόλυτα με το εικονιζόμενο πτηνό!!!
Ανεράιδα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριεκτικότατο σε υπαινιγμούς το σχόλιό σου! Δεν έχει και τόσο σημασία το είδος του πτηνού, όσο η αλήθεια του συμπληρωμένου αρκτικόλεξου!