Δεν ξέρω πόσους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας θα προλάβω με αυτή την ανάρτηση. Έστω όμως και την παραμονή, θα ήθελα κι εγώ να διαδώσω την είδηση.
Η Λυρική μας σκηνή, σε μια ακόμη προσπάθειά της ν’ ανοιχτεί στο ευρύ κοινό και σε συνεργασία με τους atenistas, βγαίνει από την έδρα της στην οδό Ακαδημίας και πάει στη Βαρβάκειο Αγορά. Την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, και ώρα 20.00 δίνει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μια διαφορετική παράσταση. Σολίστες της, αναγνωρισμένοι και νέοι, παρουσιάζουν με συνοδεία πιάνου αποσπάσματα από πασίγνωστες όπερες.
Και δεν είναι πρώτη φορά που η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγεται προς τα έξω. Στις 21 Ιουνίου 2012, Ευρωπαϊκή μέρα της Μουσικής, καλλιτέχνες της βρέθηκαν σε αρκετούς χώρους της πόλης μας.
Το ίδιο έκανε και τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η Μανόν Λεσκό συνάντησε την Κάρμεν στο Μοναστηράκι.
Για την αυριανή «λυρική δράση» η επιλογή του χώρου της Κεντρικής Αγοράς της πόλης μας δεν θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένη. Από τη μια υπογραμμίζει, γι’ άλλη μια φορά, ότι η όπερα ξεκίνησε ως λαϊκό είδος μουσικής και δεν αφορά κάποια περιορισμένη ελίτ –είτε κοινωνική είτε οικονομική είτε ακόμη και μορφωτική! Από την άλλη με αυτή την επιλογή διεκδικείται ξανά ένας σημαντικός κεντρικός χώρος, εγκαταλελειμμένος και υποβαθμισμένος, της ταλαιπωρημένης μας πόλης από τους κατοίκους της.
Όσοι πιστοί –ή και άπιστοι Θωμάδες– αυτών των απόψεων προσέλθετε!
Ευχαριστώ γιά την ενημέρωση- εύστοχος ο τίτλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήmerci για...τον τίτλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάγω μέρες τρελλού θυμού για την διαφήμηση της τράπεζας Κύπρου που κατατάσσει την όπερα στα περιττά της ζωής......
dodo
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Ξωτικὀ μου μπαρουτιασμένο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καθένας και η καθεμιά μας απαντά στην αμάθεια όπως μπορεί...
Όσο για αφορμές θυμού, αυτές είναι που μας περισσεύουν!
Τους απόλαυσα μέσα από το ποστ που ανέβασες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να συνέβαινε πιο συχνά κα να πετύχαινα κάτι τέτοιο.
Έχει άλλη αίσθηση σε ανοιχτό φυσικό χώρο απ΄ότι στα θέατρα.
Να είσαι καλά
Ωραίος τίτλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για τη σκέψη της ανάρτησης.
Εξ άλλου, λέγανε και ότι η επιτυχία μιας όπερας, κρινότανε από την γαλαρία, δηλαδή τις θέσεις πίσω ψηλά, με το φτηνό εισιτήριο, τους φοιτητές και τους πιο φτωχούς καλλιτέχνες και λαϊκούς, που πήγαιναν όχι για να συμμετέχουν σ' ένα επίσημο καλλιτεχνικό γεγονός αλλά από αγάπη και οι εκδηλώσεις τους ήταν ειλικρινείς.
φιλιά πολλά
καλό βραδάκι
Θαλασσένια μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως απολαυστικό να φωτίζεται αναπάντεχα η καθημερινότητά μας με τέτοιες δράσεις. Παίρνει κανείς απρόσμενη ενέργεια!
Και συ να 'σαι καλά και χαιρετίσματα στον παππού!
Άστρια μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι στον τίτλο "στρίμωξα" το βασικό μου μήνυμα, που στο τέλος μόνο της ανάρτησης προσπάθησα να διευκρινίσω.
Και ναι, οι γαλαρίες ήταν που καθόριζαν την επιτυχία αυτών των έργων· όχι μόνο της όπερας και των υπόλοιπων δημιουργιών της λεγόμενης "σοβαρής", κλασικής μουσικής.
Το ίδιο συνέβαινε και με τις αρχαίες τραγωδίες. Μην ξεχνάμε ότι οι νικητές ποιητές στους δραματικούς αγώνες προέκυπταν από ψηφοφορία μεταξύ των θεατών!
Καλό σου βράδυ, καλή μου
Ποια είναι αυτή η διαφήμιση της Τρ.Κύπρου, δεν την έχω δει. Όχι ότι έχω σε εκτίμηση τους διαφημιστές, αλλά δεν την έχω προσέξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι και να πω θα είναι πια εκτός θέματος, με τέτοια καθυστέρηση που μπήκα στο σπιτικό σου!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που η τεχνολογία μπορεί και μας προσφέρει τα video, αν και η "αίσθηση" δεν είναι ποτέ η ίδια!
ΑΦιλάκια και ας έχουμε ένα ξεκούραστο Σαββατιάτικο βραδάκι!
Roadartist,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτ' εγώ έχω υπόψη μου τη διαφήμιση που ανέφερε το Ξωτικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι τελευταία έχω απομακρυνθεί πάρα πολύ από τα τηλεοπτικά πράγματα!
Μαγισσούλα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δεν είσαι εκτός θέματος! Πέρα από την επικαιρότητα της ανάρτησης, έκανα και μια προσπάθεια αποκατάστασης της αλήθειας ως προς την εικόνα που έχουν πολλοί για την όπερα.
Και, όπως λες κι εσύ, η αίσθηση της ζωντανής επαφής με αυτό το είδος της μουσικής σε φυσικό χώρο είναι το κάτι άλλο!
Καλά και εγώ. Δεν έχω σκοπό να επιστρέψω!
ΑπάντησηΔιαγραφήRoadartist,
ΑπάντησηΔιαγραφή;)
υποθέτω άργησα πολύ να το διαβάσω αλλά θα ήθελα να σου πω οτι μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον...καλό σου βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήBlah blah,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καλλιτέχνες μας κάνουν τελευταία αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Μόνο που αυτά χάνονται μέσα στον ορυμαγδό των ημερών :(
Μακάρι να έχουμε κι εμείς οπερατικά events σε δημόσια μέρη, όπως έχουμε δει να συμβαίνουν σε άλλες χώρες, με πολύ μεγαλύτερη και πιο μακρύχρονη παράδοση στην καλή μουσική. Φοβάμαι μόνο μήπως τους γιουχάρουν στην άξεστη χώρα μας! Αν έβγαινε κανένας Πάριος ή Βοσκόπουλος θα εισέπραττε χειροκροτήματα. Με οπερατικά έργα ανησυχώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήHeliotypon, καλωσόρισες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ὀτι τα ίδια τα βιντεάκια, στα οποία παραπέμπω, δείχνουν ότι δεν είμαστε τόσο "άξεστη χώρα", αφού κάθε άλλο παρά γουχαΐστηκαν οι λυρικοί καλλιτέχνες μας. Απλώς πολλοί από μας έχουν μια στερεοτυπική αντίληψη για την όπερα, ότι δηλ. τάχα απευθύνεται στους "ολίγους και εκλεκτούς"!
Οπερατικά events σαν κι αυτά που αναφέρω στην ανάρτηση επιδιώκουν να εξοικειώσουν το πλατύ κοινό και, κατά την άποψή μου, έχουν θετικά αποτελέσματα.
Ευχαριστώ για την επίσκεψη