Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών μας, αλλά από τις στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα (George Carlin)


Αγαπώ τη Θάλασσα

Αγαπώ τη Θάλασσα.
Γιατί ξεκινάει με το θήτα των θέλω μου. Γιατί είναι ανοιχτή σαν τα άλφα που την απλώνουν. Γιατί το λάμδα της καμπυλώνει τη γλώσσα μου σε κύμα που σπάει μαλακά στο φράγμα των δοντιών μου. Γιατί τα σίγμα της μου χαϊδεύουν τ’ αφτιά σαν το φλοίσβο της σ’ έρημη παραλία.

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Αποχαιρετισμός του χειμώνα

Τελευταία μέρα του Κουτσοφλέβαρου σήμερα, αλλά και του χειμώνα.
Ας τον αποχαιρετήσουμε με έναν εξαίρετο σολίστα σ’ ένα μουσικό κομμάτι που μας δείχνει ότι ένας γοργός ρυθμός δεν σημαίνει πάντα και ευθυμία ή ξεφάντωμα. Μπορεί να ζωγραφίζει και θύελλες, όπως λέει μια αγαπημένη φίλη, αλλά και καταιγίδες και ριπές ανέμου και μαστίγωμα βροχής.
Απομένει σε μας να σκαλίσουμε και ν’ ανακαλύψουμε την ομορφιά μέσα από τις δυσκολίες. Στις δυσκολίες των κινήσεων του δοξαριού, του καιρού, του καιρού μας, της εποχής, της εποχής μας…
Ξορκίζοντας με μουσική, με ομορφιά, τις αντιξοότητες οδεύουμε προς την άνοιξη. Με τη βεβαιότητα ότι αυτή οπωσδήποτε ακολουθεί. Αργά ή γρήγορα…
Στο χέρι μας (;) είναι…

16 σχόλια:

 1. Στο χέρι μας είναι ο χειρισμός των συναισθημάτων μας. Με τα ίδια ερεθίσματα ο καθένας μας αλλιώς αντιδρά.. άρα, το θέμα δεν είναι όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά πώς εμείς τα μεταφράζουμε. Στο χέρι μας είναι Υπατία μου και είναι πολύ όμορφο αυτό όπως και η μαγική μουσική του Vivaldi με τον ανεπανάληπτο Itzhak Perlman.
  Καλό μήνα λοιπόν! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μη σπρώχνεις τόσο βίαια το χρόνο(τον καιρό).Κάθε πράμα στον καιρό του.Θα προτιμούσα στις 23-3-11 ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη.Δεν ξέρεις τι έχουν να φέρουν οι καιροί!
  Ανώνυμος ο τονισμένος άτονος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. H ποιότητα της Μουσικής επιλογής σου αλλά και τα κατά καιρούς κείμενα σου,μου έδωσε αφορμή να κάμω κάποιες σκέψεις για την αντίληψη που έχει η Ελληνική κοινωνία για τους ανθρώπους που εκπαιδεύουν τα παιδιά της.
  Δεν θα συζητήσω μίζερα το ότι έχει τοποθετήσει τον εκπαιδευτικό στη χαμηλότερη κλίμακα των αμοιβών που είναι βέβαια ένα σημάδι της εκτίμησης στη λειτουργία της εκπαίδευσης,θα μείνω στην άποψη των Νεοελλήνων,ότι οι έλληνες εκπαιδευτικοί είναι αμόρφωτοι ,ακαλλιέργητοι ,απαίδευτοι ,ασυνείδητοι με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στη κρίση του και στην ικανότητα του να μεταδώσει τις γνώσεις του και να καλλιεργήσει τους νέους.
  Αντίθετα έχει αποκτήσει μεγάλη εκτίμηση σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση του χρήματος και του θεάματος.
  Ο Έλληνας βλέπει σαν εχθρό του τον εκπαιδευτικό για διάφορους λόγους με κυριότερο λόγο το γεγονός ότι αξιολογεί τα παιδιά του,βλέπει τη γνώση μόνο χρησιμοθηρικά με ένα και μοναδικό στόχο την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση ,περί πνευματικής καλλιέργειας ούτε λόγος να γίνεται .Αγνοεί και το πιο απλό ότι μέσα στο πλήθος των πληροφοριών που βομβαρδίζονται οι νέοι ,ο εκπαιδευτικός είναι η μοναδική ίσως πηγή γνώσεων και καλλιέργειας που δεν εξυπηρετεί καμιά σκοπιμότητα ,αλλά μόνο την αλήθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπατιούλα μου
  σαν να βρέθηκα σε όαση που γαληνεύει τη σκέψη ,αφέθηκα με διάθεση κάθαρσης κι έννοιωσα το δοξάρι να ξεσηκώνει όλα τα ξερά φύλλα ,να τα στροβιλλίζει να τα παρασέρνει σαν ν'αλαφραίνει και να προετοιμάζει τη γή για να φανούν τα νέα βλασταράκια.....
  Σ'ευχαριστώ για την πολύτιμη στιγμή !!
  Καλό μήνα Υπατιούλα μου κι αν το τέλος του χειμώνα μας φέρει καταιγίδες με καλή συντροφιά θα τις αντέξουμε καλύτερα !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ας διδαχτούμε Υπατία μου από την αναγέννηση της φύσης λοιπόν και την διαδικασία του σπόρου που ξυπνά και ξεκινά για μια νέα ζωή και ύπαρξη.
  Δυσκολεύεται? Ναι ! Αλλά έχει επιμονή, υπομονή και θέληση!

  Σταθερή αξία η μουσική σου επιλογή!
  Φιλιά και Καλό μήνα !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πραγματικά αυτό που μετράει είναι η αντίληψή μας για την πραγματικότητα και όχι η πραγματικότητα αυτή καθ αυτή. Και την αντίληψή μας, όπως και τα συναισθήματα που αυτή μας δημιουργεί μπορούμε να τα διαχειριστούμε με την κατάλληλη άσκηση, συμφωνώ με τη Margo.
  Σας εύχομαι κάθε καλό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όπως και να είναι τα συναισθήματα αυτή η μουσική θα σε καλύψει.
  Η αγαπημένη μου!!!

  Καλό μήνα.
  Σ΄ευχαριστώ που ήσουν κοντά μου στα δύσκολα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Margo μου,
  Έχεις δίκιο. Η μετάφραση στην εσωτερική μας γλώσσα των όποιων εξωτερικών ερεθισμάτων και η αντίστροφη διαδικασία είναι αυτή που καθορίζει τη στάση και την πράξη μας.
  Ανεξάρτητα από το πόσες φορές το νόημα χάνεται στη μετάφραση!
  Ελπίζω η υγεία να έχει πλήρως αποκατασταθεί!
  Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμε τονισμένε άτονε,
  Δεν βιάζω καθόλου το χρόνο, όπως διαπιστώνεις και από την καθυστέρηση των απαντήσεών μου!
  Εξάλλου δεν καλωσόρισα ακόμη την άνοιξη. Τον χειμώνα αποχαιρετώ!!!
  Άλωστε η γιαγιά μου έλεγε: "Μάρτης, γδάρτης και τρελός παλουκοκαύτης!". Και φέτος μάλλον επαληθεύεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κένταυρε καλέ,
  Παρόλο που τα μουσικά μας γούστα διαφέρουν αρκετά, τα κριτήριά μας έχουν κοινό παρονομαστή: την ποιότητα και τη γνησιότητα. Έτσι, εισπράττω κολακευμένη την πρώτη φράση του σχολίου σου!
  Όσο για τα υπόλοιπα, η κοινή μας εμπειρία στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση επιβεβαιώνει την επισήμανσή σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Marilise μου,
  Καλό μήνα και πάντα χαμογελαστό σαν και σένα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ξωτικούλι,
  Καταφύγιο και παρηγοριά, ελπίδα και υπόσχεση, κατευνασμός της θλίψης και πολλαπλασιαστής της χαράς: αυτό δεν είναι η μουσική;
  Α! Και αφορμή για σκέψη αλλά και μέσο έκφρασης: μην ξεχνάμε και τα βασικά!
  Φιλιάάά πολλάάά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. V
  Μεγάλος δάσκαλος η φύση!
  Είναι απαραίτητο πια να θυμόμαστε ν' αφουγκραζόμαστε πολύ συχνότερα τα διδάγματα και τα μηνύματά της (σε κυριολεκτικό και μεταφορικό επίπεδο)!
  Καθυστερημένα βέβαια, καλό μήνα κι από μένα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ελένη,
  Καλωσόρισες!
  Στην άποψη της Margo, με την οποία άλλωστε συμφωνώ, πρόσθεσες και ένα σημαντικό στοιχείο: την άσκηση!
  Όντως χρειάζεται διαρκής άσκηση των αισθήσεων (για την πρόσληψη των ερεθισμάτων) και του νου και της καρδιάς (για τη μετάπλασή τους σε στἀση και δράση).
  Όλα λοιπόν στο χέρι μας είναι!
  Να 'σαι πάντα καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Θαλασσένια μου,
  Καλωσορίζω την επιστροφή σου από τα δύσκολα! Φευγάτα και αγύριστα να 'ναι όλα!
  Ναι, η μουσική -όπως και κάθε τέχνη άλλωστε- πολλά μας προσφέρει σε οποιαδήποτε περίσταση της ζωής!
  Μια ζεστή αγκαλιά ανοίγω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...