Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών μας, αλλά από τις στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα (George Carlin)


Αγαπώ τη Θάλασσα

Αγαπώ τη Θάλασσα.
Γιατί ξεκινάει με το θήτα των θέλω μου. Γιατί είναι ανοιχτή σαν τα άλφα που την απλώνουν. Γιατί το λάμδα της καμπυλώνει τη γλώσσα μου σε κύμα που σπάει μαλακά στο φράγμα των δοντιών μου. Γιατί τα σίγμα της μου χαϊδεύουν τ’ αφτιά σαν το φλοίσβο της σ’ έρημη παραλία.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Παγκόσμιες Ημέρες

Όσοι τόλμησαν χτες να μου ευχηθούν Χρόνια Πολλά, εισέπραξαν ένα άγριο βλέμμα ή μια κοφτή απάντηση «Δε γιορτάζω σήμερα!» ή μια χαλαρή φραστική διόρθωση «Χρόνια Καλύτερα» ή μια συγκαταβατική σύντομη ιστορική ενημέρωση ή μια εκτεταμένη κοινωνική και πολιτική ανάλυση.
Επειδή οι Παγκόσμιες Ημέρες δεν είναι μέρες εορτασμού, αλλά μέρες υπενθύμισης για προβλήματα που ταλανίζουν την παγκόσμια κοινότητα, είπα να θυμίσω σήμερα, συνειδητά μια μέρα αργότερα, ότι η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες.
Αυτή τη φορά δεν θα πω τίποτε περισσότερο, αφήνοντας την Αφροδίτη Μάνου ν’ αποδώσει το κείμενο της Άννας Παναγιωτοπούλου σε μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη για την εξαιρετική εκείνη θεατρική παράσταση «Το τραμ το τελευταίο» του Ελεύθερου Θεάτρου. Θα σας παραπέμψω όμως με εμφαντική παρότρυνση
στην υπέροχη από πολλές πλευρές ανάρτηση της Roadartist εδώ
και
στην όντως πολύ κατατοπιστική ιστορικά ανάρτηση της Γητεύτριας εδώ.
Επιφυλάσσομαι βέβαια να ξανατσιγκλήσω πριν από την επόμενη 8η Μαρτίου το ζήτημα —γιατί ζητούμενο είναι ακόμα το θέμα της ισότητας των φύλων, ακόμη και στις λεγόμενες προηγμένες κοινωνίες!

12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Υπατία μου,
    "Αυτή" η μέρα πέρασε σαν όλες τις άλλες, (που όλα παραμένουν ίδια), γι αυτό και δεν κατάλαβα τι μου ευχόντουσαν, νόμιζα "Καλή σαρακοστή"...άλλο άσχετο για μένα που ποτέ στη ζωή μου δεν νήστεψα (μητέρα Καθολική)!
    Έτσι, θα συμφωνήσω μαζί σου και θα ευχηθώ σε όλες και όλους, χρόνια καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάρτηση της Γητεύτριας αναδεικνύει για την μέρα. Οφείλουμε να γνωρίζουμε, να τιμούμε, να σεβόμαστε, μα κυρίως να μην εθελοτυφλούμε. Πόσο μάλλον σήμερα που όλα αποδομούνται σταδιακά, και παράλληλα ο καθένας απομονώνεται.. με τα πρώτα θύματα τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, εκμετάλλευση προς τους άνεργους, τις γυναίκες.. Μα όμως το πιο ειρωνικό είναι πως η γυναίκα αν και θεωρείται 'αδύναμο' πλάσμα, είναι το πλέον δυνατό.. Ευχή να υπάρξει δικαιοσύνη. Νομοτέλεια. και μακάρι να αλλάξουμε νοοτροπία.. Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπατία μου,
    εγώ πάλι θα θυμηθώ τη φρενίτιδα ορισμένων γυναικών, μέχρι και πριν μερικά χρόνια, όπου "ημέρα της γυναίκας" γι' αυτές σήμαινε αποκλειστικά έξοδος και διασκέδαση μέχρι πρωίας. Εύχομαι και επλίζω ο κόσμος ν' "αλλάξει" και να κατανοήσει πραγματικά το νόημα των παγκόσμιων ημερών...ελπίζω.
    Δηλώνω Μαίρη Παναγιωταρά με τα όλα της!


    Φιλιά και καλησπέρα :)))))))mw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή μου Μάγισσα,
    Έκπληξη ήταν κι η δική μου αντίδραση στο πρώτο "Χρόνια Πολλά". Δεν είχα καταλάβει. Μετά όμως... Άρχισα να απαντώ. Να "αντεύχομαι"! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Roadartist,
    Είχα εκνευριστεί από τα ντροπαλά, τάχα μου, και κρυπτοκοροϊδευτικά "Χρόνια Πολλά" που εισέπραξα από αρσενικά χείλη. Είχα αρχίσει να κοντοστέκομαι για το αν θα έκανα αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η δική σου ανάρτηση μ' έσπρωξε στη σωστή πλευρά.
    Άλλωστε, πώς θ' αλλάξουν τα πράγματα, αν εμείς οι ίδιες που μεγαλώνουμε και διδάσκουμε τα νέα παιδιά, δεν κάνουμε κάτι; Ό,τι μπορεί η καθεμιά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λένα μου,
    Συγγνώμη, Μαίρη μου, ήθελα να πω... ;)
    Μαζί σου θα θυμηθώ και τον τρόπο που αντιμετώπιζαν (και αντιμετωπίζουν) οι συγκεκριμένες "ορισμένες" γυναίκες τις φεμινίστριες. Κάτι ανάμεσα σε λυσσασμένες λεσβίες και ξινισμένες γεροντοκόρες!
    Φιλάκια πολλά :)
    PS: mw? Δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ισότητα των δύο φύλων.. μεγάλο θέμα και δύσκολο πολύ. Πολύ λεπτές οι ισορροπίες ανάμεσα στα δύο φύλα, προϋποθέτουν ισορροπημένες προσωπικότητες και η κοινωνία δεν κάνει τίποτε γι αυτό.
    Οι αναρτήσεις που αναφέρεις πραγματικά εξαιρετικές.

    Καλό σου ξημέρωμα Υπατία μου.

    υ.γ. τι έκανες με τα φυτά σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε ξέρω!!!!!!!!
    Δε ξέρω πως στην ευχή βρέθηκε το mw εκεί!
    Θαύμα!
    Θαύμα!

    φιλιά πολλά :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Margo μου,
    Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετός ο κόσμος που έχει ευαισθητοποιηθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαμαρτυρίες, επιστολές για κάθε παραβίαση. Και καλά κάνει. Επιτέλους!
    Τη διαρκή όμως παραβίαση της ισότητας των φύλων, που την έχουμε μέσα στο σπίτι μας -μεταφορικά και, δυστυχώς, συχνότατα κυριολεκτικά- την προσπερνάμε μάλλον αβασάνιστα.
    Δεν είναι λίγο οξύμωρο αυτό;
    ΥΓ: Ο χιονιάς ανέστειλε την όποια κηπουρική δραστηριότητα. Θα επανέλθω όμως οσονούπω!
    Καλό -επόμενο :)- βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. me :),
    Είδες; Μα να μη σκεφτώ καθόλου την περίπτωση του θαύματος! Και δεν με λένε και Θωμά!
    Έλεγα κι εγώ: milliwatt? megawatt? Τι στο καλό; Πρόβλημα με τη ΔΕΗ;
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κορίτσια ευχαριστώ θερμά για τις αναφορές σας! Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω και εύχομαι να είμαστε καλά και του χρόνου να τιμήσουμε τις γυναίκες που πάλεψαν κάτω από συνθήκες πραγματικά δύσκολες, να έχουμε εμείς σήμερα, όχι ισοτιμία σε όλους τους τομείς, αλλά πολλά δικαιώματα σε σχέση με τότε και κυρίως φωνή. Να μπορούμε να βοηθάμε η μια την άλλη, να καταλαβαινόμαστε και να συνειδητοποιήσουμε το βασικό γεγονός ότι άλλο οι διακριτοί ρόλοι και άλλο η ισοτιμία. Δεν ζητάμε εξομοίωση των φύλων, τουναντίον. Ζητάμε ίσα ανθρώπινα δικαιώματα και ευκαιρίες σε κάθε επίπεδο της ζωής, χέρι χέρι με τους άντρες.
    Την αγάπη μου και χαιρετισμούς αγωνιστικούς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαριάννα,
    Η αλήθεια πρέπει όχι μόνο να λέγεται, αλλά και να διαδίδεται!
    Το φεμινιστικό κίνημα, όπως και όλα τα κινήματα, στα πρώτα του βήματα κατέφυγε στην υπερβολή! Το ότι στις μέρες μας πια πέρασε στην ωριμότητα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να διεκδικεί.
    Ελπίζω να τα πούμε πιο σύντομα από τον επόμενο Μάρτιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...