Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών μας, αλλά από τις στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα (George Carlin)


Αγαπώ τη Θάλασσα

Αγαπώ τη Θάλασσα.
Γιατί ξεκινάει με το θήτα των θέλω μου. Γιατί είναι ανοιχτή σαν τα άλφα που την απλώνουν. Γιατί το λάμδα της καμπυλώνει τη γλώσσα μου σε κύμα που σπάει μαλακά στο φράγμα των δοντιών μου. Γιατί τα σίγμα της μου χαϊδεύουν τ’ αφτιά σαν το φλοίσβο της σ’ έρημη παραλία.

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Χρονικές αντιστάσεις

Ξεφύλλισε το ημερολόγιό της. Δηλαδή ημερολόγιο ακριβώς δεν είναι, αφού υπάρχουν μικρά έως τεράστια χρονικά διαστήματα σιωπής. Λείπει η πειθαρχία των τακτικών εγγραφών. Περισσότερο είναι μια άναρχη καταγραφή σκόρπιων σκέψεων. Μπα, ούτε κι αυτό. Τουλάχιστον όχι μόνο αυτό. Μάλλον πρόκειται για σύντομες σημειώσεις αντιδράσεων, άλλοτε εγκεφαλικών και άλλοτε συναισθηματικών, στα όσα συμβαίνουν στον έξω και τον έσω κόσμο.
Ευτυχώς που δεν είναι δημοσιογράφος. Αν ήταν, μόνο με μηνιαίο έντυπο θα μπορούσε να συνεργαστεί, και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιφύλαξη. Γιατί η σχέση της με σημαδιακές ημερομηνίες και συνταρακτικά ή ασήμαντα γεγονότα φαντάζει εντελώς ασυντόνιστη. Το στοιχείο της επικαιρότητας, χωρίς να απουσιάζει βέβαια, είναι βαθιά καταχωνιασμένο.
Απλώς, εκείνη προτίμησε την ελευθερία της απόλυτης υποκειμενικότητας. Επέλεξε, σ’ αυτό το μικρό και απόλυτα προσωπικό κομμάτι της ζωής της, το δικαίωμα στον ατομικό χρόνο. Έτσι, επιτρέπει στον εσωτερικό ρυθμό της να λειτουργεί –έστω αυτός μόνο– ελεύθερος και ανεξάρτητος από αντικειμενικές ρυθμίσεις και εξωτερικούς καταναγκασμούς. Να παράγει όταν θέλει, ό,τι θέλει και όσο θέλει. Χαρίζει στον εαυτό της την πολυτέλεια να τεντώνει το χρόνο τόσο, όσο εκείνη νιώθει απαραίτητο, ακόμη και φαινομενικά να τον σπαταλά αναξιοποίητο.
Και γιατί όχι; Σε μια εποχή, που ο χρόνος και η ταχύτητα θεοποιούνται στο κυνήγι της ευτυχίας, εκείνη ξεκλέβει πολύτιμες στιγμές ανύποπτης διάρκειας και ανυποψίαστης ευδαιμονίας. Με τη δική της μικρή και κρυφή, άρρητη και υποκειμενική, χρονική επανάσταση καταργεί τα εξωτερικά αντικειμενικά μέτρα και σταθμά. Ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της εσωτερικότητας και εγκαθιδρύει εκεί ένα μικρό και κρυφό, αδήλωτο και ελεύθερο κρατίδιο. Αυτό του προσωπικού χρόνου.
ΥΓ: Το υπουργείο εξωτερικών σχέσεων αυτού του κρατιδίου διπλωματικότατα σας εύχεται «Καλές Γιορτές»!

6 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ πολλά, όμορφα, παιχνιδιαρικα, ρομαντικά, μαγικά, φωτεινά, αγαπησιάρικα, σαν τα αστέρια!!
    ΕΥΧΕΣ ΠΟΛΛΕΣ
    -Μια περαστική τεμπέλα- :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Σε μια εποχή, που ο χρόνος και η ταχύτητα θεοποιούνται στο κυνήγι της ευτυχίας, εκείνη ξεκλέβει πολύτιμες στιγμές ανύποπτης διάρκειας και ανυποψίαστης ευδαιμονίας."
    Και ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ! Επινόησε τη δική της ελεύθερη επικράτεια και τη χαίρεται κατά βούλησιν.Τιμή της και καμάρι της!
    Ο Μπέκετ λέει: "Απέτυχα πάλι, απέτυχα καλύτερα'. Ο Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον πιστεύει ότι αποστολή στη ζωή είναι να αποτυγχάνουμε χωρίς να χάνουμε το κουράγιο μας. Και ο Μώμος εύχεται στα εν πνεύματι αδέλφια του: "Πολλές Δημιουργικές Αποτυχίες!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Υπατία ήταν από τα τελευταία άσματα που υψώθηκαν πάνω από την μουσική των αιώνων της Ελληνικής παιδείας και φιλοσοφίας..
    Δεν ξέρω κανένα σύλλογο από εκείνους που εκδράμουν στις ταβέρνες την "ημέρατης Γυναίκας" που να αναφέρεται με οποιοδήποτε τρόπο στην Υπατία..
    Πολλες΄ευχές για ευτυχία υγεία και δημιουργία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να 'στε καλά για τις ευχές σας!
    Και να σας βλέπουμε συχνότερα. Μην περιμένετε τις γιορτές για να κάνετε καμιά βόλτα κι από 'δώ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aαα ήρθα για ευχές και θα μείνω για τα καλά !!!
    μ'αρέσουν οι αντιστάσεις και τα ανεξάρτητα κρατίδια !!!
    θα σκορπίσω μισό τσουβάλι ξωτικές ευχές για να σου φέρει ο Αη Βασίλης
    όλα τα καλούδια που λαχταράει η ψυχή σου !!!
    Χρόνια πολλά αγαπησιάρικα και μαγικά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς σε βρίσκω και εγώ ευχές για τη νέα χρονιά πολλές και αληθινές για ότι καλύτερο!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...