Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών μας, αλλά από τις στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα (George Carlin)


Αγαπώ τη Θάλασσα

Αγαπώ τη Θάλασσα.
Γιατί ξεκινάει με το θήτα των θέλω μου. Γιατί είναι ανοιχτή σαν τα άλφα που την απλώνουν. Γιατί το λάμδα της καμπυλώνει τη γλώσσα μου σε κύμα που σπάει μαλακά στο φράγμα των δοντιών μου. Γιατί τα σίγμα της μου χαϊδεύουν τ’ αφτιά σαν το φλοίσβο της σ’ έρημη παραλία.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Κρίση και ακρισία

Μια εποχή κρίσης είναι πάντα μια κρίσιμη δοκιμασία για την κρίση μας. Είναι η περίοδος που η ζωή μας κρίνεται από την κριτική μας ικανότητα. Αν οι κρίσεις μας δεν είναι παρά επικρίσεις για τους άλλους και τις ευθύνες τους, δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανένα κάποια ανταπόκριση. Αν προκρίνουμε τις αδιάκριτες πληροφορίες από την έγκριτη γνώση, με ποιους αντέχουμε να συγκριθούμε; Πόσες ακόμα διευκρινίσεις χρειαζόμαστε ώστε ν’ αρχίσουμε να διακρίνουμε το εἶναι από το ἔχειν; Αν αδυνατούμε να κάνουμε ένα δειλό βήμα αυτοκριτικής για τις άπειρες, μικρές ή μεγάλες, διακρίσεις που επιτρέψαμε να γίνουν στο όνομά μας, είμαστε αξιοκατάκριτοι. Αν αγνοούμε αδιακρίτως τα ουσιαστικά αιτήματα των καιρών μας, το ενδιαφέρον μας για το μέλλον είναι βαθύτατα υποκριτικό. Τι θα βρούμε να αποκριθούμε στην παραπονεμένη κριτική των παιδιών μας; Ή μήπως θεωρούμε πως η ακρισία μας είναι τόσο δυσδιάκριτη; Η έγκριση δεν παραχωρείται με κριτήριο την ηλικία. Η ιστορία των ανθρώπων παραμένει ο μεγάλος μας κριτής!

5 σχόλια:

  1. Υπατία

    Οι Έλληνες δεν έχουν κρίση γιαυτό βρίσκονται σε ... κρίση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπατιούλα..συχνά αισθάνομαι ότι θα πάθω κάποια 'κρίση', τότε αναστενάζω βαθιά για να γλιτώσω το 'κακό', είναι η έλλειψη κρίσης η αιτία? Ποιανού όμως η έλλειψη κρίσης? Και αν είναι δικής μου μα και άλλων, είναι δίκαιο να παθαίνω εγώ κρίση για την ακρισία των άλλων; ε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και είναι δίκαιο κάποιος άλλος να πάθει κρίση εξαιτίας της δικής μου ακρισίας;; Και η ιστορία που όπως πολύ σωστά λες είναι ο μέγα κριτής, γιατί αργεί τόσο να φτάσει?...

    Καλή νύχτα Υπατιούλα μου, καλή εβδομάδα, και καλώς να μας έρθει η Άνοιξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ IonnKorr
    Μπήκες βλέπω στο παιχνίδι... Μόνο την "κρισάρα" δεν μπόρεσα κάπου να κολλήσω. Ξέρεις, κάτι σαν "κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να περνάμε από κρισάρα αυτούς που επιλέγουμε ως ..." (στα αποσιωπητικά συμπληρώνει ο καθένας κατά βούληση: φίλους, συνεργάτες, πολιτικούς κ.λπ)
    @ Φτερό
    Τελικά ξεπέρασες την κρίση με το κείμενο, ε;
    Πάντως, έχεις δίκιο: πληρώνουμε την ακρισία των άλλων (που συχνά οφείλεται στη δική μας ακρισία). Φαύλος κύκλος η υπόθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η κρίση λέω ότι είναι η ευκαιρία μας να διακρίνουμε το "εἶναι από το ἔχειν" να παραδεχτούμε και την δική μας "συνεισφορά" στην κρίση.. πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε μόνο που δυστυχώς θα πρέπει να βυθιστούμε ακόμη περισσότερο.
    Καλό μήνα και από εδώ Υπατιούλα.. όπως λέει και το φτερό:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...