Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών μας, αλλά από τις στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα (George Carlin)


Αγαπώ τη Θάλασσα

Αγαπώ τη Θάλασσα.
Γιατί ξεκινάει με το θήτα των θέλω μου. Γιατί είναι ανοιχτή σαν τα άλφα που την απλώνουν. Γιατί το λάμδα της καμπυλώνει τη γλώσσα μου σε κύμα που σπάει μαλακά στο φράγμα των δοντιών μου. Γιατί τα σίγμα της μου χαϊδεύουν τ’ αφτιά σαν το φλοίσβο της σ’ έρημη παραλία.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Έκρηξη στο χώρο του πληθυντικού αριθμού

Η φωτό από εδώ
Είμαι δημόσιος υπάλληλος –εκπαιδευτικός– και δεν παρασιτώ. Στα 27 χρόνια της υπηρεσίας μου δεν έχω απουσιάσει από το σχολείο μου παρά μόνο 10 μέρες λόγω ασθενείας. Δεν παίρνω επιδόματα. Δεν θα πάρω παχυλή σύνταξη. Οι κρατήσεις που πλήρωνα τόσα χρόνια για το εφ’ άπαξ, χωρίς να ρωτηθώ, εκλάπησαν. Δεν φοροδιαφεύγω. Δεν παίζω στο χρηματιστήριο. Δεν πήρα μίζες. Δεν απέσπασα –πόσω μάλλον σπατάλησα– κοινοτικά κονδύλια. Δεν προσγειώθηκα σε 5-6 επιτροπές. Δεν έχω στρεμματάκι με ελιές στην επαρχία για οποιαδήποτε επιδότηση. Δεν έχω ιδιόκτητη κατοικία. Δεν διαθέτω τζιπ. Δεν έχω πισίνα ούτε πλεούμενο, παρά μόνο κάτι χάρτινες βαρκούλες –αρκετά πιο φτηνές από τη συγκινητική βαρκούλα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων.
Διαμαρτύρομαι! Διαμαρτύρομαι για την κατάχρηση του πληθυντικού αριθμού.
Αρνούμαι το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να με συμπεριλαμβάνει σε πληθυντικούς του τύπου «φάγαμε / φάγανε», «τεμπελιάζουμε / τεμπελιάζουνε», «φταίμε / φταίνε».
Και στα δικαστήρια ακόμη η έννοια της συλλογικής ευθύνης δεν γίνεται αποδεκτή. Κάθε κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ξεχωριστά ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο.
Διαμαρτύρομαι, λοιπόν! Αλλά ποιος μ’ ακούει;
Εγώ πάντως αρνούμαι να μπαίνω στη θέση του απολογούμενου για κατηγορίες που δεν με αφορούν! Τις αφήνω να γλιστρήσουν από πάνω μου σαν το νερό στο κρύσταλλο. Γι’ αυτό και δεν θα ασχοληθώ ξανά με το θέμα. Βαρέθηκα!
Δεν μ’ ενδιαφέρει η δικαιολογία ότι η κοινή γνώμη χειραγωγείται και διαμορφώνεται. Σε μια δημοκρατία οι πολίτες οφείλουν να σκέπτονται και να κρίνουν ατομικά. Διαφορετικά μετατρέπονται σε αγέλη, σε μάζα, σε όχλο υποχείριο του κάθε επιτηδείου. Οπότε δεν μιλάμε για δημοκρατία!

13 σχόλια:

  1. Το Βαρέθηκα με εκφράζει απόλυτα, τα πολλά ΔΕΝ όπως και την μεγάλη βλακεία που κάναμε σαν οικογένεια, ότι βγάζαμε τόσα χρόνια από σκληρή δουλειά και μόνο να το κάνουμε έργο που τώρα μας γίνεται βάρος. Ο πληθυντικός αδικεί πολύ κόσμο μα έχει μάθει η κοινωνία να βάζει εύκολα ταμπέλες, ειδικά στις τόσο δύσκολες εποχές που περνάμε. Είμαι σίγουρη πως όλοι γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι όλες οι θέσεις του δημόσιου τομέα ίδιες, όπως και ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι.
    Αλήθεια έχουμε Δημορατία; Πολύ αμφιβάλλω Ιπατία μου:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα βρε Υπατία

    Δεν σε πιστεύουμε!

    xa..xa..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας θυμόσοφος γεράκος από το χωριό μου, είπε κάποτε σ'έναν πολιτικό που ζητούσε "συστράτευση στον αγώνα...":

    Στον αγώνα ενωμένοι
    και στη μάσα χωριστά...

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ , αφού με κατακερματίζει σαν μονάδα γιατί με εντάσσει παράδοξα στο σύνολο και αυτοπροσδιορίζεται διαχειριστής και φύλακας μου ? " για το καλό μου ?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πες τα, Υπατία. Αυτά ακριβώς λέω κι εγώ θυμωμένη σ' όλους εκείνους που επιμένουν πως φταίμε. Γενικώς και αορίστως. Φταίμε. Φταίμε εμείς που μας κλέψαν αυτοί.

    Η διαφορά μας είναι πως έχω εφτά χρόνια υπηρεσίας λιγότερα από σένα και δέκα μέρες άδειας ασθενείας παραπάνω λόγω εγχείρισης. Και πως εγώ έχω ολόκληρο στόλο από χάρτινα βαρκάκια, καθώς ό,τι περισσευούμενο χαρτί πέσει στα χέρια μου το κάνω βαρκάκι και το χαρίζω στα πιτσιρίκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Yπατία προσυπογράφο.
    Τί σχέση έχουμε με το κόσμο αυτό των κομμάτων,των συνδικαλιστών,των διασυνδέσεων,των εκμεταλευτών?
    Είναι αυτονόητη υποχρέωση μας να υπηρετούμε με σεμνότητα το σκληρά εργαζόμενο λαό που μας παρέχει τα προς το ζην.Δεν απορώ που αυτό το κομματικό κράτος χρεοκόπησε, διότι ιεράρχησε τις αξίες του και κατέταξε ακόμη και τους ακρίτες εκπαιδευτικούς των δυσπρόσιτων σχολείων της πρωτοβάθμιας και τις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Margo
    Το ρήμα μπούχτισα θα με εξέφραζε πολύ πιο παραστατικά. Δυστυχώς, Margo μου, όλοι καταδικάζουμε τις ταμπέλες, αλλά οι περισσότεροι καταφεύγουμε σ' αυτές όταν ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους!
    Κι εγώ τελευταία έχω αρχίσει να νιώθω κατσίκα!

    @ IonnKorr
    Το 'ξερα ότι εσένα ειδικά θα δυσκολευόμουν να σε πείσω, γιατί τώρα μένεις μακριά. Μπαχάμες, βλέπεις. Δεν μου λες, εκεί έστησες το φτωχικό σου;

    @ Aldebaran
    Στην ιδανική μου πολιτεία την εξουσία θα την ασκεί μια Γερουσία, αποτελούμενη από μέλη σαν τον συγχωριανό σου. Πολύ παλιά τα προβλήματα του ανθρώπου!
    Χαίρομαι που δεν εξαφανίστηκε ο αστερισμός σου!

    @ Marilise
    Άλλα εννοούσε ο καημένος ο Μακρυγιάννης με το "εγώ" και το "εμείς" και άλλα εννοούν μερικοί συγκαιρινοί μας!

    @ Νερένια
    Ε μα πια! Τόσα χρόνια τα ακούμε ως εκπαιδευτικοί που τεμπελιάζουν 3-4 μήνες το χρόνο! Τώρα τα ακούμε και ως δημόσιοι υπάλληλοι. Τουλάχιστον, δεν θα είμαστε μόνοι. Και οι νοσοκόμες στα δημόσια νοσοκομεία τις ίδιες ταμπέλες βλέπουν να τους κολλάνε!

    @ α Κενταύρου
    Συνάδελφε, να μην ξεχνἀμε και τους "ακρίτες" που υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας κ.λπ. (βαριέμαι να γράψω ολόκληρη την ονομασία του). Αρνούμαι πια τη "συλλήβδην" αντιμετώπιση! Και αυτή η άρνηση δεν ενέχει κανένα σπόρο εγωισμού. Δικαιοσύνη ζητώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπατία, μαζί σου! Κι εγώ ΔΕΝ έχω φάει ούτε 1€ από κανέναν, και μου την δίνει που μου βγάζουν μερίδιο στον λογαριασμό. Πού είναι ο Λαλιώτης οέο; Πού είναι ο Μπούλης, ξαναοέο; Πού είναι όλα τα παράσιτα που παίρνουν μίζες και χτίζουν περιουσίες; Να τους στήσουμε στο σκαμνί! Αλλά ποιός έχει τα @@ να το κάνει, αφού θα είναι ο επόμενος στη σειρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ συμφωνώ με τη γεμάτη αγανάκτηση ανάρτησή σου... Κι αν κάτι με κάνει να αισιοδοξώ είναι ότι βλέπω γύρω μου κάποιους ανθρώπους ακέραιους...ακόμη...
    Θεωρώ όμως ότι και εμείς που δεν παρανομήσαμε, που δε λαδωθήκαμε, που δεν παρακαλέσαμε, που δεν υποκύψαμε, που δεν τεμπελιάσαμε, που δεν ξεπέσαμε, που δεν αλλοτριωθήκαμε, που δεν θεωρήσαμε το κράτος εχθρό και εμπόδιο στις ορέξεις μας, που δεν αδιαφορήσαμε...θεωρώ λοιπόν ότι και εμείς κάποιο λάθος κάναμε: ανεχτήκαμε αυτήν την κατάσταση, ανεχτήκαμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτές τις νοοτροπίες, τα τεχνάσματα φίλων, γνωστών, συγγενών...δε μιλήσαμε, δε συγκρουστήκαμε, δεν καταγγείλαμε, δεν καταψηφίσαμε, ίσως και να βολευτήκαμε στη σκληρά κερδισμένη μας αξιοπρέπεια και ακεραιότητα. Δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμμεριζομαι απολυτως την αγανακτηση σου Υπατια,αλλωστε αν θυμασαι,εχω ξεκινησει εδω κ πολυ καιρο[απο το ιστολογιο του old boy]να καταγγελλω αυτο το ΔΙΑΙΡΕΙ Κ ΒΑΣΙΛΕΥΕ του Καθεστωτος
    το οποιο εχει σαν αποκλειστικο σκοπο να διχασει τον λαο,να στρεψει τη μια επαγγελματικη ταξη απεναντι στην αλλη,με τελικο σκοπο κανεις να μην υπερασπιστει τις διεκδικησεις κανενος
    με τελικο σκοπο την αποδυναμωση των κοινωνικων διεκδικησεων
    με τελικο σκοπο οχι το μισος προς Ετερον,αλλα το μισος προς Εαυτον[οταν φτανουμε στον παραλογισμο του μισους,αυτο που μισουμε ουσιαστικα ειναι ο εαυτος μας,δεν υπαρχει ατοφιο μισος προς Ετερον],ετσι ωστε να σκυψουμε το κεφαλι στην επιχειρουμενη σφαγη κ να τη δεχτουμε,ως συνεπεια της ελλειψης αυτοεκτιμησης

    Αν δε θυμωσουμε τωρα,θα μας καβαλησουν στο σβερκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ηώς
    Από τους πολιτικούς δεν βλέπω φως. Μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε έναν Έλληνα δικαστικό αντίστοιχο του Ιταλού Τζιοβάνι Φαλκόνε. Ξέρεις, αυτού που τα 'βαλε με τη Σικελική μαφία. Μόνο που τον σκότωσαν κι αυτόν :(

    @ Ανεράιδα
    Έχεις δίκιο, κορίτσι μου. Ο αναμάρτητος τον λίθον βαλέτω. Ο θυμός μου ξεκινάει από τη σκέψη ότι σε κάτι φταίω κι εγώ. Όχι για τα άδικα που με κατηγορούν ότι έκανα, αλλά για τα δίκαια που δεν τόλμησα να κάνω.

    @ celin
    Καλά τα είχες πει και είχα συμφωνήσει απόλυτα μαζί σου. Αυτός ο κατακερματισμός του κοινωνικού συνόλου σε αντιμαχόμενες ομάδες έχει ξεκινήσει από καιρό και είναι πολύ τεχνηέντως σχεδιασμένος. Η μόνη δύναμη που μπορεί να τους δυσκολέψει είναι η συλλογικότητα. Γι' αυτό και την πολεμούν με νύχια και με δόντια, πολιορκώντας την απ' έξω και υπονομεύοντάς την από μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ απόλυτα με τα "ΔΕΝ" σου γιατί με την ίδια ηλικία και τα ίδια χρονια στο Δημόσιο αισθάνομαι την ίδια αγανάκτηση.
    Ομως, μπορεί να μην συμμετείχαμε, αλλά επιλέξαμε τους εκάστοτε κυβερνώντες μας που ασέλγησαν πάνω μας και ανεχθήκαμε, απο τους ίδιους και τους εκλεκτούς τους να κάνουν όσα έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν χωρίς ουσιαστική αντίδραση. Με την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια,τα σκάνδαλα (Χρηματιστήρια, ομόλογα κ.λ.π.)και τις τεράστιες μαύρες τρύπες που δημιούργησαν και καλούμαστε σήμερα εμείς,οι μισθοσυντήρητοι χαμηλόμισθοι να καλύψουμε, θάπρεπε να υπάρχει παλλαικός ξεσηκωμός (οχι δεν είμαι ΚΚΕ) αντ αυτού τί βλέπετε εσείς και δεν το βλέπω εγώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώς ήρθες Χαρά Θ.
    Ενισχύεις την άποψη που διακριτικά κι ευγενικά διατύπωσε η Ανεράιδα -και με απόλυτο δίκιο! Ισχύει επομένως η αυτοκριτική απάντηση που έδωσα στο σχόλιό της.
    Εσύ με σπρώχνεις να επισημάνω πιο συγκεκριμένα την άβουλη και μακρόχρονη αδράνειά μας. Αδρανήσαμε τόσο πολύ και τόσον καιρό ώστε τους αφήσαμε να μας πείσουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...